Amateur tuinders vereniging de hoefmolen

Bemesten met patentkali en andere meststoffen 

Bemesten:

 

Het eerste jaar dat wij begonnen met tuinieren hebben wij om te bemesten 12-10-18 gestrooid, op aanraden van onze tuinbuurman. Wisten wij veel dat dit kunstmest is, wat wij helemaal niet wilden gaan gebruiken.We wilden vooral biologisch gaan tuinieren! Hierna hebben we dat niet meer gebruikt en zijn over gestapt op in ieder geval biologische meststoffen, zonder echt te weten wat wel of niet goed is.Zonder te weten wanneer of hoeveel je moet strooien. Zo hebben wij ook enorm veel koemestkorrels gestrooid omdat we hadden gelezen dat dit de grond luchtiger maakt.De grond is wel verbeterd, het is niet zo’n vette klei meer, maar het is vast niet goed geweest! Alhoewel we over de oogst niets hadden te klagen. Sinds vorig jaar hebben we die koemest niet meer gestrooid en zelfs een jaar helemaal niets gestrooid, met uitzondering van onze eigen compost en een gift beendermeel in het voorjaar.Voor de start van aankomend seizoen wil ik nu weleens weten wat verstandig is te doen.Ik heb een en ander nagezocht op internet, wel lastig hoor! De ene site prijst iets aan en de ander zegt weer wat anders.Ik heb de informatie oa van Diana’s mooie moestuin en moestuintips. Ik heb de grootste gemene deler aangehouden, voor meer uitgebreidere informatie kun je voorgenoemde websites bezoeken.

________________________________________________

Patentkali

 

Patentkali is weliswaar chemisch bewerkt, maar toch een natuurlijke delfstof en de aangewezen kalibron voor alle groentegewassen, uien,aardappelen en fruitbomen.Maar ook bij bloemen die vanuit een knol groeien, zoals een dahlia of een begonia. Het  bevat een hoog kaliumgehalte en magnesium. Kalium is een onmisbaar voedingselement dat zorgt voor stevigheid en een goed transport van water en voedingstoffen in de plant. Magnesium is nodig voor de vorming van bladgroen en behoudt dus de mooie, groene kleur van de plant.

________________________________________________

Culterra 10-4-6

 

Culterra is de organische meststof voor de gehele tuin. Het bevat stikstof, fosfor en kalium voor een gezonde en ongestoorde groei van gazon, planten, struiken en gewassen. De mestkorrels van zijn gemakkelijk in gebruik, eenvoudig te doseren en werken langdurig. Ook door professionals wordt deze organische meststof toegepast, zoals in de hoveniers sector, de bemesting van golf- en sportterreinen en voor een breed scala van teelten.

De werking van Culterra 10-4-6

 

De verwerkte grondstoffen in Culterra 10-4-6 zijn van dierlijke en plantaardige oorsprong. Door de uitgebalanceerde samenstelling vormen ze een optimale voedingsbron voor alles wat groeit en bloeit. Culterra 10-4-6 bevat eiwitrijke grondstoffen, deze eiwitten worden door het bacterieleven in de grond omgezet in verantwoorde, goed opneembare voedingsstoffen die geleidelijk vrijkomen. Deze voedingswijze voorkomt groei-explosies, Culterra 10-4-6 heeft een lange werkingsduur.

________________________________________________

Kalk

 

Op een moestuin verzuurt de grond beetje bij beetje, doordat de grond toch intensief gebruikt wordt door de groenteteelt en toevoegingen van compost, potgrond, mest, tuinaarde, etc. Op onze volkstuin strooien de oude heren standaard ieder voorjaar kalk, waarom ze dat doen, weten ze zelf ook niet. Het heurt zo… Ik heb wel gelezen dat het in Zuid-West Nederland[ waar wij dus wonen]goed is om elke 3 jaar de grond te bekalken.

Kalk heeft ook de eigenschap de grond minder zuur te maken: kalk maakt de pH waarde van de grond hoger. Kalkminnende planten zoals de vlinderstruik, buxus, clematis, druif, lavendel, seringen, gazongras en rozen groeien graag op een bodem met een hogere pH-waarde.

Kalk zorgt er ook voor dat  zuurminnende planten die niet gewenst zijn in de tuin, zoals bijvoorbeeld klaver en mos in het gazon,worden verdreven. Wanneer er bijvoorbeeld klaver in het gazon groeit kan dat door een kalkgift verminderd worden doordat klaver het liefste gedijt op zure grond.Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk is daarom heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen.

Wanneer er kalk in de tuin gestrooid wordt mag dit nooit gelijktijdig met koemest of een gelijkaardige meststof gebeuren; de stoffen breken gezamenlijk andere belangrijke voedingsstoffen af.Houdt een tussenpoos van plm 6-8 weken aan.

Heb je  een houtkachel, dan kun je de as die in de winter daaruit komt ook in de de tuin strooien

Wanneer kalk strooien op het gazon,siertuin, groente tuin en boomgaard?

Strooi in de wintermaanden over de gazon kalk. Herhaal dit jaarlijks. Door de verhoogde zuurgraad zijn de graswortels weer in staat om mest op te nemen. Kalk op zich is geen meststof, het is een middel om bv het gras in conditie te krijgen om voeding op te nemen en op kleur te komen. Kies voor een korrelkalk met magnesium erin,om je gazon weer een frisgroene kleur te laten krijgen.Gelijkmatig verstrooien over het gazon, siertuin, groentetuin of boomgaard.  Op losse grond goed inharken. Bij lange droogte na het strooien sproeien.Zoals al boven geschreven: er moet minstens 6 tot 8 weken tussen bekalken en bemesten zitten.

________________________________________________

Bloedmeel

Bloedmeel is een 100% natuurlijke stikstofmeststof die ervoor zorgt, dat stikstoftekorten in de bodem snel aangevuld worden. Planten die extra stikstof vragen, kunnen hiermee gericht worden bemest. Bloedmeel geeft na het strooien snel resultaat. Deze specifieke bemesting is voldoende voor circa 2 maanden geleidelijke voeding. Bloedmeel draagt bij tot een gezonde groei van groenten, fruit en siergewassen.Stikstof (N) is naast fosfaat (P) en kalium (K) één van de belangrijkste voedingselementen die een plant nodig heeft. Stikstof bevordert met name de groei van de groene delen van de plant en stelt het verouderingsproces uit waardoor planten langer blijven produceren of bloeien. .Begin met het geven van bloedmeel van de lente en geef het om de 2 maanden.Na augustus heeft het geen nut meer bloedmeel te geven.

________________________________________________

Beendermeel

Beendermeel is heel anders. Ze bevat ook wat stikstof maar dat is niet zo heel veel. Daarentegen bevat ze veel Fosfor,wat een belangrijk element is bij de energiehuishouding, het transport van voedingsstoffen, de wortelontwikkeling en/of knolvorming. Oftewel, alles waar een plant mee begint. Met beendermeel schep je de voorwaarde voor een plant om voedsel op te kunnen nemen (zonder wortel geen voedselopname). Beendermeel is dus een basisbemesting, ze is langwerkend (en langzaamwerkend) en geeft over een lange periode de voedingsstoffen af die zorgen dat andere voedingsstoffen hun werk weer kunnen doen.

 

Ook beendermeel heeft, net als bloedmeel, geen bodem verbeterende eigenschappen maar is bedoeld als belangrijke aanvulling. Omdat het langwerkend is hoef je het maar 1 x per jaar toe te dienen, dit kun je in februari doen voordat het tuinseizoen van start gaat.

________________________________________________

Wat betekent dit nu allemaal voor ons?

 

Wij spitten de grond niet. Dat doen we dit jaar voor het eerst niet omdat ik gelezen heb dat het spitten eigenlijk de bodemstructuur verstoord.In eerdere blogs heb ik al geschreven dat we wat principes van de eetbare bostuin en permacultuur willen gaan uitproberen.

In de “oude tuin”dus de tuin waar wij in 2014 mee zijn begonnen, hebben we geen bomen meer staan, die zijn allemaal naar de andere tuinen verplaatst.Ik denk dat we in die tuin dit jaar meer combinatieteelt gaan toepassen en in de loop van de tijd daar ook meer gaan mulchenhttp://volkstuinvanbemar.nl/mulchen/

In februari halen we de compostbak leeg en verspreiden dat over de tuin om te bemesten. Vorig jaar heb ik over een deel van de moestuin beendermeel gestrooid, ik had ergens gelezen dat dit eens per 3 jaar moest en dan de andere jaren koemestkorrels, cuterra of kippemest. Ik zal dus in ieder geval nu het overige deel van de tuin gaan voorzien van beendermeel, want ik heb dat nog staan…..

Wat ik nu eerst nog wil gaan uitzoeken is wat bij welke plant gestrooid moet worden.Ook wil ik nog gaan nazoeken wat het voor-of nadeel is van bemesten met verse mest. Wij hebben naast onze tuin een wei waar 2 paarden lopen en waar de mest in zakken klaar gezet wordt voor de tuinders op ons complex. Ik heb dat onlangs voor het eerst op een stukje tuin verspreid, maar nu las ik weer ergens dat het eerst een jaar moet liggen voordat je het op de tuin mag gebruiken. Wat een ingewikkelde hobby wordt het zo zeg!

 

Dit is een voorbeeld van hoe u meststoffen kunt gebruiken voor uw gewassen op uw tuin...