Amateur tuinders vereniging de hoefmolen

Urine in de moestuin

Gepubliceerd op 12 mei 2022 om 21:12

Urine in de moestuin doet meer dan je denkt

Spetter spatter spater, een plasje in de moestuin.  Nee, het gaat niet over regen die blijft staan in de moestuin.  Urine in de moestuin ??? Jawel, dit artikel gaat wel degelijk over 'pipi' als meststof in de moestuin.  Urine is steriel en bevat geen bacteriën zolang ook jij gezond bent en geen medicatie neemt.  Lees wel goed dit artikel en hou het beschaafd, wil je ?

Kan urine gebruikt worden in de moestuin ?

Wetenschappers deden de test met het kweken van komkommers.  Ze kozen komkommer niet voor de vorm (grapje) maar omdat ze gevoelig zijn voor bacteriële ziektes en rauw gegeten kunnen worden, zo kun je de smaak neutraler testen.  De komkommerplanten brachten meer en grotere vruchten op na een behandeling met urine.  De planten waren even gezond en hadden even veel smaak. Daarna werd de test succesvol herhaald met wortelgewassen en graan.

Je planten voeden met urine

Stel je voor dat urine echt een goede meststof is.  Wat zou dat niet betekenen voor de wereldwijde hongerproblematiek en welke voordelen zouden wij biologische moestuin(ier)s niet ondervinden.  In veel arme landen kunnen ze zich geen meststoffen veroorloven.  Ook is zelfs vaak onvoldoende (drink)water aanwezig voor mens en akker.

Wat zijn de voordelen voor de ons, moestuiniers?  Eerst en vooral, urine bestaat voor 95% uit water.  Klinkt al niet slecht, welke tuin heeft nu geen water nodig ?  In dat water zitten spoorelementen (kleine deeltjes) vitamines en mineralen die nuttig zijn voor de groei van onze gewassen.  Maar het belangrijkste zit in die overige 5%.  Die 5% bevat ureum.

Wil jij meer info ? ....lees meer.


«   »